De naam Koningsdale

Een naam met een geschiedenis

De keuze voor de naam heeft een historische basis, ze wortelt meer bepaald in de geschiedenis van het onderwijslandschap in Ieper.

We beginnen in Moorslede in het jaar 1578, waar de zusters van Ten Bunderen vluchten als gevolg van de Beeldenstorm. In 1587 keren zij terug naar België en ze vestigen zich in Ieper . In 1607 richten zij aan het Guido Gezelleplein een schooltje op.  De directeur van de communauteit is een zekere priester Jacobus De Coninck.

Al snel moeten ze de zoektocht naar een groter onderkomen inzetten. Dat wordt gevonden in de Rijselsestraat (toen nog de Meessenstraete). Directeur De Coninck koopt er twee huizen en schenkt ze aan de congregatie.  De twee panden worden Coninckxdaele genoemd. Daar wordt de opgestarte meisjesschool verder gezet.  In 1783 moeten  de zusters van Ten Bunderen echter de congregatie en de school opheffen.

De huizen van Coninckxdaele worden overgedragen aan de Maria-schoole, de latere Lamotteschool. Ook de Lamotteschool blijft niet in Coninckxdaele, zij verhuizen in 1873 naar een pand verderop in de Rijselsestraat, waar nu nog steeds het Immaculata-Instituut gevestigd is.

Wanneer u in het voormalige gebouw van Koningsdale (Rijselstraat 74) voor het raam ging staan, zag u aan de overkant van de straat de twee rode bakstenen huizen,  die nog steeds de naam Coninckxdaele dragen.